Verhuisd én zeker zijn dat alleen jij de sleutel hebt?

Als je de nieuwe eigenaar van een woning wordt, raden wij je aan om meteen jouw cilinders te vervangen. Waarom? Simpelweg, om zeker te zijn dat jij als enige de sleutel tot je nieuwe woning hebt!

Nieuwe woning? Vervang je cilindersloten!

KIES VOOR GEMOEDSRUST

Slechts één op vijf vervangt de sloten na een verhuizing!

Uit onderzoek van AXA en funda blijkt dat meerdere huissleutels vaak in omloop zijn: de huissleutel wordt veel gedeeld met ouders, uitwonende kinderen of met de buren.

Kortom, een groot deel van Nederland deelt zijn/haar huissleutel met iemand anders. Ook als men op vakantie gaat is het voor veel Nederlanders gebruikelijk de sleutel aan iemand anders te geven.

Welke cilinder heb ik nodig?

Welk type cillinder je nodig hebt, hangt af van jouw woonsituatie en de lengte van je huidige cilinders. Over het algemeen komt een standaard dubbele cilinder in de voor- of achterdeur het vaakst voor, bijvoorbeeld in de maatvoering 30-30 mm. Dit type cilinder kun je aan beide kanten bedienen met een sleutel.

Dubbele verlengde cilinders

Naast de standaardmaat (30-30) voor de dubbele cilinders, komt ook het geregeld voor dat je een afwijkende maat cilinder in de voor- of achterdeur hebt. Vanwege bijvoorbeeld de deurdikte en/of in combinatie met je deurbeslag. Ook deze cilinder kun je aan beide kanten bedienen met een sleutel.

Halve cilinder

Een enkele of halve cilinder is geschikt voor bijvoorbeeld een garagedeur, schuifpui, rolluik of kasten. Gebruikelijk hierbij is dat je deze deuren alleen vanaf de buitenzijde bedient. Dit type cilinder is daarom aan één kant te bedienen met een sleutel.

Knopcilinders

Een knopcilinder is een prima alternatief voor de dubbele cilinder en komt doorgaans voor bij voor- of achterdeuren. Met dit type cilinder kun je een deur aan de binnenzijde sneller afsluiten en ontgrendelen. LET OP: gebruik een knopcilinder alleen in een deur zonder glas, omdat deze situatie direct zorgt voor een verhoogd inbraakrisico!

1 sleutel voor al jouw deuren?

Heb je afwijkende of verschillende cilindermaten en wil je alle buitendeuren met 1 sleutel bedienen? Dan kun je eenvoudig gelijksluitende cilinders op maat bestellen via onze cilinder- en sleutelservice.

Een cilinder opmeten én vervangen is zo gepiept!

Voor het opmeten van je huidige cilinders zijn er 2 methodes: het opmeten van de deurdikte en -beslag of het apart opmeten van de cilinder door deze uit de deur te halen. En het vervangen van de cilinder is eenvoudiger dan je denkt. Zie onderstaande video  hoe je dit aanpakt, of bezoek ons YouTubekanaal!

Een cilinder opmeten en vervangen doe je zo!

Stappenplan vervangen cilindersloten

STAP 1: Kies de gewenste veiligheidsklasse voor je cilinder(s)


TIP: bekijk je dit overzicht vanaf je smartphone? Zoom dan in op het plaatje voor een scherpere weergave!

  • Boorbeveiliging zorgt ervoor dat boortjes afbreken of botraken bij poging tot inbraak en het slot geblokkeerd blijft.
  • Aftastbeveiliging is een speciale voorziening in de cilinder die ervoor zorgt dat deze blokkeert, wanneer deze met speciaal gereedschap van buitenaf gemanipuleerd wordt.
  • Bij impressie technieken bewegen inbrekers een speciale, ongeslepen sleutel voorzichtig in de cilinder heen en weer. De pinnen laten afdrukken na op deze sleutel en tonen zo hoe de juiste sleutel eruit zou moeten zien. Met een vijl wordt de sleutel bewerkt. Een speciale voorziening in de cilinder voorkomt het openen van het slot.
  • Slagsleutelbeveiliging noemen we ook wel klopsleutelbeveiliging. Dit is een beveiliging tegen de methode waarbij een standaard sleutel – waarvan de inkepingen max. worden uitgevijld en dieven met één slag van een hamer tegen de sleutel – jouw woning kunnen betreden zonder inbraaksporen. 
  • Illegaal kopiëren / sleutel kopieerbeveiliging door middel van veiligheidscertificaat. Alleen op vertoon van het veiligheidscertificaat kunnen er sleutels bijgemaakt worden.
  • Kerntrekbeveiliging voorkomt dat inbrekers met behulp van een schroef (die zij in een cilinder draaien in combinatie met een poelietrekker) de hele cilinderkern uit het slot trekken en de deur zo kunnen openen.
  • Gevarenfunctie. Ook wel nood- of hotelfunctie genoemd. Dit betekent dat bij een panieksituatie de deur met een sleutel vanaf de buitenzijde te openen is, ook wanneer aan de binnenzijde tegelijkertijd een sleutel is geplaatst.

Let op: de AXA Comfort Security cilinders werken met een keersleutel. Een keersleutel is, in tegenstelling tot een normale sleutel, aan beide kanten te gebruiken. Handig wanneer iemand slechtziend is, of wanneer het donker is bijvoorbeeld. Daarnaast heeft een keersleutel geen scherpe randjes, dus is ook een stuk vriendelijker voor je broekzak!

STAP 2: Kies het type cilinder wat bij jouw woning past

Welk type cillinder je nodig hebt, hangt af van jouw woonsituatie en de lengte van je huidige cilinders. Over het algemeen komt een standaard dubbele cilinder in de voor- of achterdeur het vaakst voor, bijvoorbeeld in de maatvoering 30-30 mm. Dit type cilinder kun je aan beide kanten bedienen met een sleutel.

  • Voor dubbele cilinders met afwijkende maten, kun je kiezen voor verlengde cilinders (bijvoorbeeld 30-35 of 30-40).
  • Als je geen dubbele cilinder wilt, kun je ook kiezen voor een knopcilinder die je enkel vanaf de buitenzijde met een sleutel kunt bedienen en aan de binnenzijde met een knop.LET OP: kies alleen voor een knopcilinder als er geen glas in de buitendeur zit. Hierdoor kan een inbreker makkelijk het glas intikken en vervolgens toegang verlenen tot de woning!
  • Voor een garagedeurschuifpuirolluik of kasten raden we een enkele cilinder (ook wel beter bekend als een: halve cilinder). Gebruikelijk hierbij is dat je de deur alleen vanaf de buitenzijde wilt bedienen.

Weet jij al precies welke cilinders je nodig hebt, maar bieden wij deze niet aan op onze website? Dan kun je ze eenvoudig (gelijksluitend) bestellen via onze cilinder- en sleutelservice!

STAP 3-1: Cilinder opmeten (methode 1)

Om zeker te zijn dat jij als enige de sleutel van je nieuwe woning hebt, kun je ervoor kiezen om je oude cilinders te vervangen door (gelijksluitende) veiligheidscilinders.

In alle gevallen als je je cilinder(s) wilt vervangen moet je de lengte van je huidige cilinder(s) weten. Bij meetmethode 1 haal je de cilinder uit je deur, waarna je deze kunt opmeten. TIP: Bekijk de video hierboven of STAP 4 hoe je de cilinder weghaalt!

Heb je afwijkende of verschillende cilindermaten en wil je alle buitendeuren met 1 sleutel bedienen? Dan kun je eenvoudig gelijksluitende cilinders op maat bestellen via onze cilinder- en sleutelservice.

LET OP: cilindermaten zijn in stappen van 5 mm groter of kleiner verkrijgbaar. Een standaardmaat is 30-30.

STAP 3-2: Cilinder opmeten (methode 2)

Liever de cilinder in de deur laten of heb je een extra dikke deur? Gebruik dan meetmethode 2, waarbij je op basis van de deurdikte en -beslag de lengte van je cilinder bepaalt.

LET OP: cilindermaten zijn in stappen van 5 mm groter of kleiner verkrijgbaar. Een standaardmaat is 30-30.

STAP 4: Cilinder vervangen

Nu je de cilindermaat van je huidige cilinder weet, kun je hem vervangen door een veiligheidscilinder in de juiste maatvoering.

TIP: je kunt onderstaande methode (zoals benoemd in STAP 3) ook gebruiken om eenvoudig je oude cilinder weg te halen en deze daarna op te meten!

STAP 5: PC-maat deurbeslag opmeten (optioneel)

Naast het vervangen van de cilinders, kan het ook raadzaam zijn om je oude deurbeslag te vervangen door veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging (of kerntrekbeslag). Helemaal als je naar een bestaande (oudere) woning verhuist, komt het geregeld voor dat er geen inbraakwerend deurbeslag op de buitendeuren zit!

Voordat je op zoek gaat naar het juiste veiligheidsbeslag, moet je eerst weten wat de PC-maat van je huidige beslag is. Hieronder leggen we je precies uit wat dit inhoudt en hoe je deze opmeet!

PC-maat:
Afstand van het midden van het deurkrukgat tot het midden van het cilindergat. De meestvoorkomende maten zijn 55 en 72 mm.

STAP 6: Deurbeslag vervangen (Optioneel)

Nu je de PC-maat van het beslag weet, kun je het gewenste veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging (of kerntrekbeslag) voor je deur uitkiezen!

Bekijk het aanbod AXA Veiligheidsbeslag via Bol.com:

Dit type beslag is voor inbrekers op afstand zichtbaar, waardoor ze zich wel twee keer bedenken voordat ze bij jou inbreken. Daarnaast kan de inbreker, dankzij de kerntrekbeveiliger, niet meer bij je cilinder komen.

 

 

 

Hiermee voorkom je dat een inbreker de cilinder uit het slot trekt. Ook wel kerntrekken of cilindertrekken genoemd. In deze video (via YouTube) kun je zien hoe eenvoudig een cilinder uit het slot getrokken wordt.

Kom je er niet uit?

Onze cilinderspecialisten denken graag met je mee. Stuur ons een mailtje via info.axa.home@allegion.com of bel op werkdagen (ma t/m vrij) naar 0318-536-111 (keuzemenu 1).